Nyheter

Må-bra-gruppen på dagliga verksamheten Farsta Nord vågar prata om känslor

Yrsa och Mårten

På dagliga verksamheten Farsta Nord möts samtalsgruppen Må-bra en gång i veckan för att tillsammans prata om känslor och dela erfarenheter. En grupp som medfört både självförtroende, gemenskap och personlig utveckling.

I Må-bra-gruppen kan deltagarna prata fritt om känslor och tankar inom olika ämnen. Positivt tänkande, diagnoser, bekräftelsebehov, relationer, framtiden, ensamhet och utmaningar är bara några av ämnena i höstens planering, som deltagarna själva varit med och föreslagit.

– Det här är en grupp och ett tillfälle där alla lyssnar, och lär av varandra. Det som sägs här stannar alltid här, berättar Mårten, en av deltagarna.

Sammanhållning med stor tillit

Respekten och tilliten i gruppen märks väl. Det finns en gemensam värdegrund som handlar om förhållningssätt och en varm ton, som gör att alla vågar prata. Man tvingas dock aldrig.

– Det finns en stark gemenskap och förståelse för att man inte är ensam om sina känslor och tankar här, säger Yrsa, en annan av deltagarna. Vi med en funktionsnedsättning kan ibland ha svårare för att uttrycka oss och kan lätt känna oss utanför.

Må bra-gruppen startade redan 2015 och består av personer i olika åldrar där den yngsta deltagaren är 18 och äldsta 60. Samtalen leds av Lovisa, en av coacherna på Farsta Nord.

– Det är ett fint öppet klimat med en fin sammanhållning där vi har stor tillit till varandra, berättar Lovisa. Alla får vara som de är och det är fritt att dela med sig av sina egna erfarenheter och tankar, med målet att vi alla ska må bättre i en värld där det ibland är tufft.

Självförtroende och personlig utveckling

Yrsa har varit med i gruppen sedan start, och Mårten har varit med i över 5 år nu. De har lärt sig mycket genom åren, men de är båda överens om att de aldrig kommer känna sig helt klara med att samtala om känslor.

– Genom Må-bra-gruppen har jag bland annat fått chansen att bearbeta min oro, berättar Mårten. I början kunde jag inte ens uttrycka att jag kände oro. Ibland kunde jag rusa ut ur rummet när det var ett ämne som väckte för mycket känslor hos mig. Nu vet jag bättre, och att det kan vara nyttigt att våga prata och våga möta mina känslor. Jag har till exempel så länge jag kan minnas alltid mått dåligt under vinterhalvåret, men förra året var första gången som jag kunde njuta av mörkret och känna mindre oro. Det var stort.

Yrsa berömmer Mårten och berättar hur stolt hon är över honom och hur långt han har kommit. Själv berättar hon att hon har fått mycket större självinsikt.

– Jag mådde fruktansvärt dåligt för några år sedan, och var mycket mer arg och irriterad då. Må-bra-gruppen har gjort att jag mår bättre och känner mig lugnare och säkrare i mig själv. Nuförtiden kallar jag mig själv Yrsa 2.0!

Mårtens och Yrsas må-bra-tips:

Så får du dig själv att må bra

  • Införskaffa rutiner i vardagen.
  • Hitta en trygg plats och ett sammanhang där du trivs i att vara. Till exempel en daglig verksamhet.
  • Våga prata – sök stöd i en samtalsgrupp eller hos en kurator.
  • Var fysisk aktiv, det främjar både den fysiska och psykiska hälsan.
  • Våga tala om vad du behöver och sätt ord på dina behov.
  • Att äta medicin kan också hjälpa.

Så får du någon annan att må bra

  • Lyssna in. Låt personen prata ut och sätta ord på sina känslor.
  • Inkludera och bjud in. Till exempel till ett samtal eller en aktivitet.
  • Om personen vill kan man ge tips och råd. Fråga först!
  • Visa att du finns där.
  • Ge en kram.

Här hittar du alla Nytidas dagliga verksamheter

Lyssna