Nyheter

Lita på magkänslan och våga fråga när du misstänker beroendeproblem

Två personer dricker kaffe utomhus

Om du som arbetsgivare eller kollega märker att en medarbetare börjar bete sig annorlunda, kanske är sjuk ofta och isolerar sig ska du agera även om det bara är en misstanke, menar Sandra Malmberg och Karin Christofferson på Nytida Provita rehab.

Nytida Provita rehab är en ny öppenvårdsinsats dit arbetsgivare kan vända sig om de misstänker att en medarbetare har problem med alkohol, narkotika, spel eller tabletter. Precis som Nytidas behandlingshem Provita utgår behandlingen från Minnesotamodellen/Tolvstegsmodellen.

Med Provita rehab erbjuder Nytida en mer flexibel behandlingsmodell utformad efter den enskilde personens behov. Det innebär att man kan komma på deltid ett par dagar i veckan, på kvällar eller få behandling online. Behandlingen kan ges i grupp eller som individuell terapi.

Arbetsgivaren har ett ansvar

Nytida Provita rehab vänder sig i första hand till arbetsgivare och förutom att erbjuda behandling kan man också medverka vid det första, ofta svåra, samtalet samt hjälpa till med utredningen och ge rekommendationer om behandling.

Karin, som har mångårig erfarenhet som alkohol- och drogterapeut, menar att man som arbetsgivare ska ta tag i problemet så snart man känner att det är något som inte stämmer.

– Om något avviker från mönstret och personen är annorlunda, då kan man ringa och prata med oss om hur man kan lägga upp ett samtal. Det är viktigt att inte vänta för när omgivningen börjar märka att något är fel har det som regel pågått ganska länge.

Som arbetsgivare har man ett rehabansvar. Sandra, som är verksamhetschef, menar att det också kan bli ett arbetsmiljöproblem.

– Det är ganska vanligt att kollegorna blir medberoende och försöker täcka upp för sin kollega för att det ska fungera på jobbet. Många gånger känner kollegorna till problemen tidigare än chefen och mår inte heller bra.

Folksjukdom

Beroende är klassat som en sjukdom och man räknar med att 10-15 procent av den vuxna befolkningen har ett riskbeteende. Men fortfarande finns det mycket skam kring sjukdomen och en bild av att någon som till exempel är alkoholberoende inte kan ha jobb och familj. Men det är en sjukdom som finns överallt och mitt bland oss. Som vän, kollega eller anhörig behöver vi tänka på hur vi kan stötta den som drabbas, menar Karin och Sandra.

– En person som dricker vill inte gärna medge att hen dricker för mycket. Det finns många ursäkter: man är stressad eller det har varit lite för mycket, men ha tillit till vad du ser och ta upp det innan det blir ett problem i äktenskapet eller vänskapsrelationen. Var ärlig mot dig själv och personen du är orolig för. Detta kan vara svårt och därför finns vi på Provita rehab som ett stöd, säger Sandra.

Vägen till ett beroende är långsam och när omgivningen märker något har det som regel pågått i flera år och personen själv har vant sig och tycker det är normalt.

– Det är när det väl har hunnit bli ett beroende som man riskerar att förlora jobb och familj. Vi vill fånga upp dem i tid så det inte går för långt, säger Karin.

Läs mer om Provita rehab

Provita rehab
Öppenvård
Provita rehab
Skåne
Detaljer
Hittade inget
Lyssna