Nyheter

Kunskap och daglig verksamhet underlättar för Beth som anhörig

Beth Westerlund

Kunskap underlättar när en närstående drabbas av sjukdom eller funktionsnedsättning. Dessutom gäller det att få vardagen att gå ihop. Det är några av de erfarenheter Beth Westerlund kan dela med sig av som anhörig.

˗ Min man har fått en Alzheimerdiagnos och har även annan underliggande sjukdom. På vardagarna vistas han ett antal timmar per dag på Nytidas dagliga verksamhet Alvik Väst. Där trivs han väldigt bra, det är många aktiviteter som han gillar och personer som han lärt känna och tycker om, berättar Beth.

Alvik Väst i västra Stockholm är en lite speciell daglig verksamhet, som inte bara tar emot deltagare med hjärnskador, utan även personer med demenssjukdom. Här får Beths make bland annat träna, gå promenader, delta i en samtalsgrupp, fiska och pyssla om hästar i ett närbeläget stall.

˗ De brukar också ordna musikquiz varje vecka, det tycker han mycket om och brukar ha många rätt. Musikminnet finns kvar och han känner igen många gamla låtar, säger Beth.

Kan fortsätta jobba på timtid

För Beth innebär makens vistelse på daglig verksamhet att hon både kan jobba timtid som sjuksköterska på ett äldreboende och passa på att få saker uträttade. Som tandläkarbesök, tvättstugan eller bara koppla av med en bok.

˗ Jag har nyligen gått i pension, men fortsätter jobba på timmar eftersom jag trivs så bra med mitt jobb och inte vill släppa det helt. Som sjuksköterska på äldreboende har jag också god kunskap om demenssjukdomar, vilket underlättar för mig som anhörig. Dessutom har jag haft andra närstående med demens genom åren.

Kunskap och erfarenhet är alltså viktigt som anhörig, men också att få vardagen att gå ihop. Beth ger några glimtar från vardagslivet tillsammans.

kvinna med glasögon i blå blus

˗ När min man är hemma, brukar vi gå promenader eller på museum. Vi har årskort på Tekniska museet, där det finns många saker som han är intresserad av. Vi har varit mycket på Skansen. Sedan jag gick i pension har jag försökt organisera saker lite bättre hemma, städat i gamla papper och röjt. Då hittade jag gamla foton och min mans skolbetyg, som väckte minnen som vi kunde samtala om. Livet fungerar bra för det mesta.

Stöd av kurator och anhöriggrupp

Som anhörig till en person med demenssjukdom har Beth erbjudits kontakt med en kurator.

˗ Och då är det ju dumt att tacka nej. Jag har nyligen börjat gå hos kuratorn och det känns bra. Jag kunde faktiskt också dela med mig av ett tips till henne, säger Beth och berättar: Även den som inte fyllt 65 år, men har förtidspension eller annan ersättning från Försäkringskassan, kan resa med pensionärsrabatt i bl. a. SL-trafiken i Stockholm. Då behövs ett ”Intyg för förmånstagare” från Försäkringskassan, som behöver vara med när man reser, ifall det blir biljettkontroll.

Dessutom deltar Beth i en anhöriggrupp i Alvik, som leds av en anhörigkonsulent.

˗ Vi är fem deltagare, män och kvinnor, som utbyter erfarenheter och praktiska tips. Det kan handla om exempelvis frågor om hemtjänst eller äldreboenden. Det känns fint att träffa andra som är i liknande situation som jag.

Lyssna