Läs mer

Intervju deltagare

Freja

Namn: Freja
Varit på Kasper sommarkollo: 2013, 2014 och 2015
Bäst med lägren: Gemenskapen och att få syssla med sina favoritintressen musik och teater.
Egna musikprofilen:
Singer-songwriter med ett hjärta som klappar extra för RnB.

Tre år i rad har Freja varit på Kasper kollo med tema musik och teater, och varje gång blivit lika inspirerad av ledarnas ämneskunskaper.

– De var verkligen kunniga och kunde ta oss till en ny nivå, säger Freja, som pluggar musik på gymnasiet och spelar teater på fritiden.

Hon tycker också att ledarna var trevliga och lätta att prata om man hade problem eller undrade över något, och att de var duktiga på att bemöta personer med diagnoser inom autismspektrat.

Gemenskapen och tydliga dagsscheman, är annat Freja gillade med lägren, liksom besöken på nöjesfältet Liseberg (där man släpptes in före alla andra!), och alla praktiska teaterövningar.

Sommaren 2013 var hennes mamma tvungen att opereras, och ville att Freja skulle ha något att göra under tiden. Efter samtal med en LSS-handläggare föll valet på en vistelse på Kasper kollo i Lillsjödal utanför Sösdala i Skåne. Lägret gav mersmak.

 

Gillar omväxlingen och idén

– Det är skönt att komma bort från vardagen, säger Freja, som är diagnostiserad med Aspergers och ADHD. Hon gillar idén med läger anpassade för personer med diagnoser inom autismspektrat, men att lägren inte fokuserar på själva diagnoserna utan på teman som musik och teater.

Under höstlovet 2015 fick hon besök hemma av två kollokompisar från Skåne respektive Uppland, och kanske möts de igen på Lillsjödal sommaren 2016.

– Jag hoppas komma med på Kasper kollo då också.