Läs mer

Ledsagar- & avlösarservice

Hur bestäms vem som ska bli min ledsagare eller avlösare?

När din handläggare på kommunen har beviljat ledsagarservice och du har valt Solhagagruppen Kasper Kollo som utförare, så kommer vår samordnare att kontakta dig och bestämma en träff. När vi träffas pratar vi om vad för en ledsagare du skulle vilja ha och om det är något speciellt du vill göra med din ledsagare. Sen börjar vi leta efter en person som vi tror skulle kunna passa ihop med dig.

När vi har hittat en person som vi tror skulle kunna vara en bra ledsagar åt just dig så ordnar vi en träff mellan er. Oftast är vi med första gången, men ibland kan det också vara bra att träffas själva. Om du tror att du och ledsagaren kan trivas ihop så kan den personen sedan börja jobba med dig. Det är viktigt att du trivs ihop med din ledsagare, om det inte känns bra kan du alltid säga till samordnaren så hjälper hen dig.

Vem arbetar som ledsagare?

Många av våra ledsagare är studenter och läser på universitet eller högskola och har ledsagarservicen som ett extrajobb. En del av dem läser för att bli psykologer, lärare eller socionomer. Men en del har också andra bakgrunder som till exempel konstnärer eller skådespelare. Vi letar alltid efter personer som har kunskap om och erfarenhet av vad det kan innebära att ha diagnoser som exempelvis autism.

 


 

Vad är avlösarservice?

I en familj där ett barn har en funktionsnedsättning kan en avlösare komma och hjälpa till. Avlösaren är till för att ge föräldrarna möjlighet att komma hemifrån för en stund, för att kanske gå och träna, vara med de andra barnen eller kanske bara få vila lite. Avlösaren tar då över omvårdnaden av barnet eller ungdomen för en stund. Avlösningen brukar främst ske i hemmet och man kan få avlösning på dagen, kvällen eller natten, både helg och vardagar. Du och din avlösare bestämmer tillsammans vilka tider som passar bäst för er när ni planerar in de timmar som din handläggare på kommunen har beviljat dig avlösarservice.

Hur bestäms vem som ska bli min avlösare?

När din handläggare på kommunen har beviljat avlösarservice och du har valt Solhagagruppen Kasper som utförare, så kommer vår samordnare att kontakta dig och bestämma en träff. När vi träffas pratar vi om vad för en avlösare du skulle vilja ha och om det är något speciellt du vill göra med din avlösare. Sen börjar vi leta efter en person som vi tror skulle kunna passa ihop med dig.

När vi har hittat en person som vi tror skulle kunna vara en bra avlösare åt just dig så ordnar vi en träff mellan er. Oftast är vi med första gången, men ibland kan det också vara bra att träffas själva. Om du tror att du och avlösaren kan trivas ihop så kan den personen sen börja jobba med dig. Det är viktigt att du trivs ihop med din avlösare, om det inte känns bra kan du alltid höra av dig till samordnaren på kontoret så hjälper hen dig.

Vem är avlösare?

Många av våra avlösare är studenter och läser på universitet eller högskola och har avlösarservicen som ett extrajobb. En del av dem läser för att bli psykologer, lärare eller socionomer. Men en del har också andra bakgrunder som till exempel konstnärer eller skådespelare. Vi letar alltid efter personer som har kunskap om och erfarenhet av vad det kan innebära att ha diagnoser som exempelvis autism.

 


 

Vad är skillnaden på ledsagning och avlösning?

Avlösning sker främst i hemmet. Syftet är att avlasta föräldrarna och avlösaren tar tillfälligt över vårdnaden av barnet.

Ledsagning sker främst utanför hemmet. Syftet är att stötta deltagaren till en meningsfull och aktiv fritid genom att följa med deltagaren på aktiviteter.

Vad är Kamratkortet?

Kamratkortet är ett kort som innebär att du med funktionssvårigheter får ta med dig en stödperson gratis till olika verksamheter i Lund. Själva kortet är gratis och du betalar endast inträdet för dig själv. Kamratkortet gäller på massvis med olika ställen och du kan läsa mer om Kamratkortet och ansöka här!

Betalar jag för aktiviteterna vid ledsagning?

Deltagaren betalar själv för sina aktiviteter och vi står för ledsagarens. Vi rekommenderar alla deltagare att skaffa Kamratkortet. Det är gratis och med det kan du som deltagare ta med en stödperson gratis in på olika aktiviteter runt om i Lund. Utan Kamratkortet är ledsagarens budget mer begränsad.

Här finns mer info om Kamratkortet

Kan en avlösare får ersättning för aktiviteter?

Nej. Eftersom avlösningen är tänkt att främst ske i eller runtom hemmet kan avlösaren inte få ersättning för utflykter, aktiviteter eller resor.

Kan jag spara mina ledsagar-/avlösningstimmar till nästa månad?

Nej. Tyvärr går det inte att spara eller flytta timmar.

Kan jag ha flera ledsagare/avlösare?

Vanligast är att ha en ledsagare eller avlösare. Vissa har två. Det beror lite på hur många timmar ni har blivit beviljade. På Kasper anställer vi max två personer till varje brukare.

Hur väljs min ledsagare/avlösare ut?

Vi bokar först in ett hembesök och ställer frågor kring era behov och vilken typ av person ni tror skulle passa för uppdraget. Efter hembesöket sätter letandet igång. Vi tar oss alltid tid att leta efter en så bra matchning som möjligt. Efter vi har hittat en passande kandidat kontaktar vi er så att ni kan träffas. Mer om hur processen går till kan du läsa om här: Kaspers rutin för tillsättning av ledsagare/avlösare

Har ni vikarier ifall min ledsagare/avlösare blir sjuk?

Nej, tyvärr har vi ingen vikariebank. Alla våra uppdrag bygger på unika matchningar. Om ledsagaren/avlösaren blir sjuk rekommenderar vi att ni istället bokar om träffen till en ny dag.

Vad händer om jag känner att personen inte passar?

Kontakta oss så kan vi föra en dialog kring varför det inte fungerar. Om ni efter samtal med oss och ledsagaren/avlösaren känner att det fortfarande inte passar så påbörjar vi sökandet efter en ny person. Läs mer om våra rutiner här: Kaspers rutin för tillsättning av ledsagare/avlösare

Hur fungerar det när min ledsagare/avlösare har semester?

Många av våra ledsagare/avlösare är studenter och åker bort några veckor på sommaren. Eftersom vi inte har någon vikariebank så rekommenderar vi att ni inför semestertiderna pratar med er ledsagare/avlösare om när hen kommer vara borta. En del familjer tar en paus i uppdraget under semestern. Andra fördelar om så många timmar det går till de veckor ledsagaren/avlösaren kan. Kom ihåg att timmar inte kan sparas från en månad till en annan.

Är jag garanterad plats hos Solhagagruppen Kasper?

Vi har ett kapacitetstak på 45 uppdrag, vilket innebär att det ibland kan bli fullt hos oss. Om vi har plats är ni alltid varmt välkomna. Om vi har fullt kan handläggaren hjälpa er att hitta en annan utförare.

Hur ser avtalet med Lunds kommun ut?

Vi är LOV:ade från Lunds kommun vilket innebär att vi är en av deras privata utförare och att vi följer deras avtal.