Kontakta oss gärna!
Gruppchef:
Marcus Christiansen
Telefon:
070-166 56 42
E-post:
marcus.christiansen@nytida.se

Vem kan ansöka om helgläger?

Du som har en högfungerande autismspektrumdiagnos – exempelvis högfungerande autism eller Aspergers syndrom – och tillhör personkrets 1 enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), samt är mellan 7-30 år.

Hur gör jag om jag vill anmäla mig till helgläger?

Kasper helgläger är en korttidsvistelse enligt §9:6 LSS och måste därför beviljas och bekostas av din hemkommun. För att anmäla ditt intresse hos oss behöver du kontakta oss eller göra en intresseanmälan. Efter att du gjort en intresseanmälan hos oss måste du också kontakta din hemkommun och ansöka om korttidsvistelse med utförande på Kasper helgläger.

Vad händer om det inte finns plats?

När våra grupper är fulla sätts man i kö hos oss. Framförallt när det är terminsskifte brukar det bli lite lediga platser och det kan också hända att det öppnas upp en plats under terminens gång. När det händer hör vi av oss och meddelar att det finns en plats ledig. Har vi många deltagare på kö brukar vi försöka starta upp en ny grupp.

Vi bor långt ifrån lägergårdarna, hur tar vi oss dit?

Kring Malmö och Lund har vi många deltagare som kommer till oss och där har vi uppsamlingsplatser på fredagen så att vi tillsammans kan åka till gården. På söndagen brukar vi skjutsa våra deltagare hem om det är svårt att möta upp vid en bestämd plats. Vissa av våra deltagare bor långt bort och behöver åka tåg till lägren. Då kan en ledare komma hem och hämta en så att man har någon att åka tåg med eller så bestämmer vi uppsamlingsplatser där ledare kan möta upp er.

Varför har ni inte helgläger under sommaren?

Många av våra deltagare åker också på sommarkollo till oss och därför brukar vi göra uppehåll under sommaren.

Kan jag få ett eget rum?

Ja det kan du! Vill du ha ett eget rum så får du det och vi försöker också se till att alla som vill dela rum får göra det. Ibland kan det vara skönt att dela rum med en ledare och då brukar vi kunna lösa det också.

Måste jag åka med på alla utflykter?

Nej, såklart inte. Vi försöker alltid hitta alternativ till de aktiviteter vi gör. Vi försöker alltid uppmuntra och peppa våra deltagare att testa på nya saker även om man kan vara skeptisk till en början men vill man inte göra något behöver man såklart inte det. Vår filosofi är att det alltid är enklare att vara med om man vet att det alltid är möjligt att säga nej eller ångra sej. Om vi ska åka och bada så kan vi kommit in i badhuset, bytt om och står på kanten till bassängen, det är fortfarande ok att ångra sej.

Vad kostar det?

Det är din hemkommun som betalar insatsen. Nästan alla kommuner tar däremot ut en egenavgift som ska täcka kostnader för kost och logi. Denna avgift varierar från kommun till kommun där det ofta finns riktlinjer eller prisklasser att gå efter. Vi brukar rekommendera kommunerna att ta ut en avgift på 130:-/dygn, det vill säga 260:- per helg.