Höga kusten ger stöd till ett självständigt liv

Nytida Höga kusten HVB och stödboende ligger mitt i byn i ångermanländska Ramvik, centralt och nära service men också omgivna av rofylld grönska. Här är det nära till allt och verksamheten är en naturligt integrerad del i samhället sedan många år.

Kontakta Platsakuten om du är intresserad av en plats

Läs mer om Höga Kusten här

Nytida Höga kusten har fått sitt namn från den välkända natursköna Ångermanlandskusten, som ligger bara några kilometer bort

─ Vi kan erbjuda ett mycket brett spektrum av aktiviteter för våra klienter. Jag tror inte det finns någon idrott som inte går att utöva här, naturen ligger inpå knutarna, det finns gym och idrottshall i närheten, vi åker till badhuset, spelar spel, grillar tillsammans.

Delaktighet i vardagen

Klienterna deltar också i det vardagliga underhållet på Höga kusten. Det kan vara allt från målning till gräsklippning. TV-rummet är nästa projekt att renovera och matsalen i HVB-byggnaden har nyligen fräschats upp med fin blå färg på väggarna med klienternas hjälp.

Att ta del i vardag och aktiviteter är steg på vägen till ett bättre, drogfritt liv och går hand i hand med behandlingen. All behandling är KBT inriktad och följer en tydlig struktur, samtidigt som den anpassas till varje individs egna behov.

Behandlingen

Behandlingen följer olika faser under vistelsen på Höga kusten och ser till varje klients hela livssituation. Målet är ett självständigt, fungerande och drogfritt liv. All personal arbetar med motiverande samtal, speciellt i sitt kontaktmanskap för den enskilde. Kontaktmannen ansvarar för att genomförandeplanen följs och hålls uppdaterad, ger stöd i kontakter med familj och myndigheter och för klientens talan i personalgruppen. Det finns också egen sjuksköterska på plats och tillgång till specialistläkare i psykiatri, som besöker boendet regelbundet och övrig tid finns tillgänglig för konsultation.

Flerspråkig kompetens

Behandlingshemmet ligger i en egen byggnad. I hyreshusen intill finns stödboendet, som är Höga kustens andra del. Här får personer med psykisk funktionsnedsättning stöd i vardagen. En del av de boende här kommer via Migrationsverket och kan behöva bearbeta svåra upplevelser och PTSD, posttraumatiskt stressyndrom. På boendet finns arabisktalande personal, vilket underlättar stöd och behandling.

Kocken Manu i köket

Maten på Höga kusten är ett eget kapitel. Köket ligger i en del av behandlingshemmet som tidigare var pizzeria. Här huserar kocken Manu som ser till att de boende och personalen får god hemlagad mat varje dag. Den dagen som vi hälsar på bjuds det perfekt kokt torsk med härligt krämig äggsås och ett stort salladsbord som överträffar det mesta i lunchbufféväg med massor av olika fräscha grönsaker.

Under det senaste året har Höga kusten genomgått förändring, utveckling och anpassning till moderna behandlingsmetoder. Verksamheten fått en tydligare struktur och man befinner sig fortfarande i ett utvecklingsskede. Bland annat planeras nya delar i behandlingsarbetet under hösten, som så kallade ASI-intervjuer, ett beprövat arbetssätt för omfattande kartläggning av varje klients situation i samband med inskrivningen. Dessutom kommer man att starta CRA-behandling (Community Reinforcement Approach), en metod som arbetar både med personens missbruk och med boende, arbete, fritid och sociala kontakter. Metoden omfattar dels en omfattande funktionsanalys, dels färdighetsträning där klienten utvecklar sin kommunikativa förmåga och lär sig tacka nej till droger. Båda metoderna rekommenderas av Socialstyrelsen.

Kontakta Platsakuten om du är intresserad av en plats

Läs mer om Höga Kusten här