Nyheter

Hbtq-certifiering har lett till samsyn och god dialog på Friaborg HVB-hem

HBTQ-certifierad genom RFSL

Från att ha varit en fråga som inte diskuterades särskilt ofta, så är hbtq-frågor något som genomsyrar hela verksamheten på Nytida Friaborg sedan de blev hbtq-certifierade 2020. Från platsannonser och introduktion av nya medarbetare till att jobba utifrån den handlingsplan som sattes upp tillsammans med RFSL.

Björn Pålsson är tf verksamhetschef på Nytida Friaborg, ett behandlings- och HVB-hem i Simrishamn som jobbar med samsjuklighet, ofta psykisk ohälsa i kombination med drogmissbruk. Efter ett gediget arbete tillsammans med RFSL och några andra Nytida-verksamheter hbtq-certifierades verksamheten i februari 2020. Björn och hans kollega Jonas Lövgren, enhetschef på Nytida Friaborg, tycker att kunskapen har genererat en samsyn i hbtq-frågor.

– Speciellt inom våra typer av behandlingshem kan det vara bra med den här typen av diskussioner. Vi är väldigt bra på att prata om missbruk men ganska gröna när det kommer till sexuell läggning och hur man ser på sig själv. Både att vara normkritisk och förstå att det finns olika typer av kön, säger Björn och tillägger:

– Vi har fått placeringar som är specifikt kopplade till att vi är hbtq-certifierade. Till exempel personer med könsdysfori och transpersoner som upplever att det är viktigt att personalen har en förståelse.

Hbtq-certifieringen innebär att verksamheten har genomfört en utbildning via RFSL utifrån sina specifika behov, identifierat utvecklingsområden kopplat till hbtq samt satt upp en handlingsplan, mål och insatser för ett kontinuerligt arbete de kommande tre åren.

Ett viktigt steg för Friaborg har varit att alla medarbetare har en bra grundkompetens. Därför är kunskap i hbtq en specifik del i introduktionen för nya medarbetare. De har också fått coachning från RFSL i hur de kan fortsätta dialogen i arbetsgruppen.

– Det är en ganska omfattande utbildning och vi fick jobba mycket med den och med vår handlingsplan. Men certifieringen ledde till viktiga och bra diskussioner på arbetsplatsen. Det är viktigt i vårt värdegrundsarbete – det här är något vi står för och vill arbeta efter.

– Och oavsett om man genomgår en full utbildning eller inte så finns det mycket man kan diskutera kring. Har ni kränkande särbehandling på agendan, passa då på att även prata om hbtq-frågor. För många är det nya frågor som man inte är så insatt i, men det är värdefullt att reflektera och ha en dialog, tipsar Björn.

Fakta

HBTQI står för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.

Om certifieringen

Certifieringen leds av en utbildare och processledare från RFSL och bedrivs utifrån normkritiska och intersektionallt perspektiv. Anställda i verksamheten genomgår utbildning och är delaktiga i ett utvecklingsarbete som omfattar en verksamhetsanalys samt formulering av mål och insatser. Processen resulterar i en handlingsplan för tre år framöver, vilket också är den tiden som hbtqi-certifikatet gäller.

Läs mer om de HBTQ-certifierade verksamheterna

Lyssna