Cecilia och Tina Gringelstad utrdning

Gringelstad utredning – en chans till nystart

Nytida Gringelstad utredning tar emot ungdomar från 12 till 19 år från hela Sverige. Här finns plats för fem ungdomar åt gången och en utredningsperiod är åtta till tolv veckor.

I slutet av en grusväg i byn Gringelstad i Skåne finns några hus vackert utslängda vid en liten å. På gräsmattan ligger en upp- och nedvänd kanot, i pallkragar växer tomat-, chili- och jordgubbsplantor, framför ett hus sitter två ungdomar och pratar. Allt andas lugn och idyll.

Men bakom idyllen finns en tuffare verklighet. Hit kommer ungdomar som av olika skäl inte kan hantera sina liv. Det kan handla om hög skolfrånvaro, en problematisk hemmiljö, drogproblem, kriminalitet eller sexuellt utmanande beteenden. Här får de en djupgående utredning som sedan kan ligga till grund för framtida hjälpbehov.

Tina Berggren är enhetschef och är den som tar emot ungdomarna.

– Jag försöker att alltid träffa ungdomen innan en inflytt, för jag, tillsammans med verksamhetschef Dajana Pebes, måste kunna matcha gruppen som redan är här så att det fungerar för alla, säger hon.

Skolhuset i Gringelstad

Omfattande utredningar

Den utredning som görs omfattar flera områden: neuropsykiatriska utredningar, sociala-, funktions-, risk- och behovsutredningar samt en pedagogisk kartläggning. Ansvaret för dessa har en psykolog och en psykiatriläkare som är knutna till verksamheten. Man samlar in tidigare fakta om ungdomen från till exempel familjen, skolan och hälso- och sjukvården men framför allt observeras ungdomen när hen är på Gringelstad utredning. Man tittar till exempel på, motivationsförmåga, hur umgänget mellan ungdomarna fungerar, hur den empatiska förmågan ser ut och inte minst på skolan. Ungdomarna har många gånger en hög skolfrånvaro eller har inte ens varit i skolan på länge och saknar därför kunskaper. De kan ha många misslyckanden bakom sig och en negativ syn på skolan.

Gringelstads egna lilla skolhus i rött har stora fönster, ett kök och ett rum med både en TV och arbetsplatser.

– Det här ska vara ett juste ställe att vara på. Vi utgår från varje enskild elev och ser till att bekräfta var och en. Vi tittar på det som inte fungerar men letar också efter de resurser ungdomarna har. Det är viktigt att hitta var och ens styrkor, säger Cecilia Rönnbom som är ansvarig för skolan.

Medarbetarna viktiga

Medarbetarna betyder mycket. De måste kunna bygga förtroende och vara duktiga på att skapa en snabb allians med ungdomar eftersom utredningen bara pågår i 8-12 veckor.

– Du kan inte jobba här om du inte klickar med ungdomarna, säger Tina.

Det handlar både om att kunna bygga förtroende men också att motivera till aktiviteter, de flesta som kommer hit saknar fritidsintressen. Här får de prova på saker så att de senare, när de har flyttat, ska våga prova igen.

Att kontakten med ungdomarna och viljan att ge dem en ny start är det som motiverar även Tina går inte att ta miste på.

– Det bästa med mitt jobb är när jag tar min kaffekopp och sätter mig ner med ungdomarna och lyssnar på dem och ser dem, vilket de inte alltid är vana vid, säger hon.

Vitt hus i Gringelstad utredning

Efter cirka åtta veckor är tiden på Gringelstad slut. Då har ungdomarna, deras anhöriga och biståndshandläggaren bjudits in till en återföring där psykologen och psykiatrikern berättar vad utredningen kommit fram till. Det ger en stabil grund för att gå vidare och hitta en bra fortsättning. Där kan till exempel Nytidas andra verksamheter inom individ och familj vara ett tryggt nästa steg.

– Det vi gör är så viktigt och det måste bli bra. Ungdomen har med sig resultatet av utredningen hela livet och för dem kan det bli en början till en ny start, avslutar Tina.

Läs mer om våra verksamheter inom individ och familj för barn och unga

Kontakta Platsakuten för frågor om placeringar