På torsdagen den 18 maj firade Nytida Provita i Malmö sitt 30-årsjubileum med en hejdundrande fest i sin fina trädgård. Till och med vädergudarna ville vara med och fira, det blev sommarens första riktigt varma och soliga dag.

Provitas missbruksbehandling kom igång 1987, när grundaren Lars-Eric Dahlberg ville starta behandling enligt 12-stegsprogrammet i Sverige. Han hade själv haft alkoholproblem i 20 år och blivit drogfri med hjälp av den modellen på Hazelden i USA.

”Jag är oerhört stolt, det känns fantastiskt att se sitt ’barn’ bli vuxet”, sa Lars-Eric Dahlberg när han invigningstalade på jubileet.

Sedan starten 1987 har runt 10 000 personer fått rehabilitering hos Provita. Inte bara missbrukarna själva, utan också deras medberoende anhöriga får stöd. Provita anordnar anhörigveckor. Till en av dessa kom för ett tiotal år sedan författaren Susanna Alakoski, som deltog vid jubileet för att tala om medberoende. Hennes bror hör till dem som framgångsrikt behandlats vid Provita, han är nykter narkoman och det var för hans skull Susanna Alakoski var med på anhörigveckan. Avidentifierade berättelser som hon fick höra under veckan blev boken ”Håpas du trifs bra i fengelset”.

Provita 30 år partytält

Efter kaffe och tårta berättade två för detta Provita-klienter om sin bakgrund i drogernas värld och den behandling som ledde fram till att de nu lever drogfritt sedan många år, har jobb och fungerande liv. Det gav en hoppfull och positiv avslutning på en härlig dag bland de blommande träden i ett Malmö i försommarskrud.

 

Läs mer om Provita här.