På Furuvikens särskilda boende för vuxna i Markaryd finns plats för den som lider av samsjuklighet, det vill säga både har en psykisk funktionsnedsättning eller ohälsa och ett stort somatiskt vårdbehov. Här kan man bo en kortare eller längre period. Furuviken har också expertkunskap om den svåra sjukdomen Huntingtons sjukdom.
Till Furuviken kommer personer som behöver mycket stöd och omvårdnad, ofta när andra placeringar inte har fungerat. Miljön är tillgänglig och anpassad för den som har ett rörelsehinder. Sjuksköterskor finns på plats dygnet runt. Läkare och psykiatriker kommer regelbundet och kan kallas in vid behov. En arbetsterapeut arbetar med att prova ut hjälpmedel men också med att träna de kroppsfunktioner som fortfarande fungerar och ta fram träningsprogram. Varje persons individuella behov är i fokus. Därför görs en noggrann levnadsberättelse vid inflyttning på Furuviken, där information samlas in om hur personen tidigare har levt sitt liv för att vardagen ska kunna utformas på ett bra sätt.
Furuviken vänder sig till personer som är 40 år eller äldre från hela Sverige. Här finns de som bor två månader och de som har bott i tio år eller mer än så.
Mat som smakar gott
Maten är viktig på Furuviken. Tre kockar lagar all mat från grunden. Maten är och ska vara god men den ska också anpassas till de boendes svårigheter. Den som till exempel har Huntingtons sjukdom kan ha svårt att svälja och behöver därför mat som ändå går att äta och samtidigt smakar bra. Andra som behöver gå upp i vikt kan få en särskild ”näringsbomb”. De boende får också själva vara med och komponera menyn.
– En gång hade vi finsk mat en hel vecka, berättar Ole Minler som är verksamhetschef.
Katten Saffran bor på Furuviken
Till Furuviken är även husdjur välkomna.
– Ibland är det viktigt att få ta med sig sitt husdjur för att man ska vilja komma, säger Ole.
Just nu bor katten Saffran här men även hundar har följt med sin husse eller matte till Furuviken.
Relationer och aktiviteter
Många medarbetare på Furuviken har arbetat här länge. De trivs och har god kompetens om vad som krävs för att de boende ska må så bra som möjligt. De jobbar långsiktigt och stöttar dem, till exempel med att få eller bibehålla kontakten med anhöriga. Till Furuviken är anhöriga välkomna, de kan sova kvar och äta här. Men kontakten är många gånger bristfällig. Psykisk sjukdom och ett liv med droger kan ha förstört relationer. Här kan man dock få personalens stöd att återknyta band.
– Det bor en man här som nyligen blev farfar, han har levt ett rörigt liv och kontakten med sonen var bruten. Men nu fick han ett besök av sonen och sitt barnbarn, berättar Ole.
På Furuviken görs många aktiviteter, i grupp eller individuellt för den som tycker att det passar bättre. Varje vecka erbjuds de som vill att följa med på utflykt, nere i byn finns ett aktivitetshus där det ordnas filmkvällar och man kan spela spel. En gång i veckan abonneras Markaryds badhus. Frisör och fotvårdare kommer regelbundet. Den som vill kan hjälpa till med trädgårdsarbete eller andra vaktmästerisysslor, gympa eller gå till gymmet. För den som bara vill läsa en tidning eller sitta med i en grupp går det också bra. På Furuviken är det individens önskemål som styr.