Intervju familj – Far och son

Rodel! Benjamin tvekar inte om vilken aktivitet som varit roligast på Kasper kollo. Två somrar har han varit på äventyrskollo på lägergården Lövestan vid Osbysjön i norra Skåne.

Pappa har sett sonen utvecklas av att åka på kollo, samtidigt som lägerveckorna blivit en hälsosam paus också på hemmaplan.

Det var kommunens handläggare som på eget initiativ tipsade familjen om Kasper kollo, när hon tagit ställning till det faktum att Benjamin fått diagnosen autism.

Inte minst Lövestans läge lockade. Benjamin är en god simmare, så kombinationen med sjö och kollo kändes rätt, berättar Jon.

Uppstarten på kollovistelserna kunde inte ha blivit bättre då vädret var på ett soligaste humör.

– Då badade vi mycket, berättar Benjamin, och radar upp exempel på andra aktiviteter han hunnit med under sina två kollovistelser: man har paddlat kanot, besökt badhus, tittat på film, varit på Liseberg…

Andningshål

Benjamin är diagnostiserad med autism.

– När han åkte bort på kollo första sommaren, blev det plötsligt ett hål i vardagen som annars kan vara väldigt intensiv när en i familjen kämpar med diagnoser, säger pappa.

– Men vi märkte också hur otroligt bra det var att kunna andas ut och få slappna av, även om vi saknade Benjamin.

Första året var det föräldrarna som mest kände av saknaden.

– Andra året märkte vi att Benjamin snabbt saknade oss. Som tur var kunde vi hålla kontakt via mobilerna, och efter ett tag räckte det att vi önskade ”god natt” med ett enkelt sms.

Tretton dagars kollo är rätt lagom, tycker Benjamin, som gillade att få komma bort och träffa kompisar.

– Ledarna var snälla och bra, tycker han också, och de var inte arga på oss i onödan.

Säkrare på sig själv

Att vara bortrest närmare två veckor på kollo har haft olika effekter på Benjamin.

– Å ena sidan har han glömt familjens rutiner när han kommit tillbaka, konstaterar hans pappa. Men å andra sidan märks det hur tillfredsställande det varit för honom att komma utanför det kontrollerade livet hemma. Han har kunnat vara sig själv och fått leva ut i lek. Samtidigt har det ganska klart varit ett nöje för honom att komma hem igen.

Pappa har också noterat att lägervistelserna gjort gott för den personliga utvecklingen.

– När Benjamin kommer hem är han litet bredare över axlarna, och med det menar jag att han är säkrare på sig själv och vet litet mer vad han själv vill.

Oanad talang

Spelsuccén Minecraft är en favoritsyssla för Benjamin, som annars tycker om att röra på sig och har provat på bland annat judo och golf. Han har även testat luftgevärsskytte.

Inför nästa sommar har Benjamin siktet inställt – då vill han åka på läger igen. Återstår att se vilket tema som lockar mest när det är dags att för tredje året anmäla sitt intresse för Kasper kollo. Han och pappa verkar hur som helst överens.

– Tretton dagars kollo är hälsosamt för båda.

Hamnar luftgevärsskytte på Benjamins önskelista inför kollot, lovar samordnaren Christoffer Modig vid Kasper kollo att det är en aktivitet som är fullt möjlig att ordna.

– Det sker i så fall under kontrollerade former med vuxens närvaro och en skytt i taget, understryker han.