Om helgläger
I grupper med omkring 6-10 deltagare har du möjlighet att åka på läger en helg varje månad under höst och vår. Här kan du läsa mer om vad du kan göra på Kasper helgläger.
Kasper helgläger startade under våren 2010. Helglägren startades som ett komplement till sommarkollo där många deltagare och anhöriga uttryckte ett behov och ett intresse av att kunna åka på läger mer än bara på sommaren. Det startade med en grupp på fem ungdomar som åkte med på det första helglägret, idag har vi en grupp som är igång och vi har haft nöjet att se fler och fler barn, ungdomar och unga vuxna utvecklas hos oss.
Syfte
Vi vill bidra till en meningsfull och aktiv fritid för våra deltagare. Vi formar vår verksamhet utifrån våra deltagarnas specifika styrkor, intressen, drömmar, önskemål och behov. Verksamheten syftar främst till att skapa förutsättningar för deltagarna att ha kul och ge möjligheter till sociala kontakter men också till att erbjuda avlastning för vårdnadshavare som vet att deras barn befinner sig i en stimulerande och trygg miljö. Vår övertygelse är att genom glädje och trygghet så kommer också utveckling.
En helg i månaden
I grupper med omkring 6-10 deltagare har du möjlighet att åka på läger en helg varje månad under höst och vår – totalt fem tillfällen per termin. Tillsammans med våra ledare och andra deltagare får du chans att testa på roliga aktiviteter och träffa nya kompisar. Vi har deltagare som kommer från stora delar av södra Sverige i varierande åldrar.
Upplägg för helgen
Helgen startar på fredag eftermiddag. Vi har olika uppsamlingsplatser och vissa deltagare blir också hämtade i hemmet. Tillsammans tar vi oss sedan ut till en av våra gårdar. Väl framme vid gården så packar vi upp och ställer iordning gården inför helgens läger. På fredagskvällen har vi oftast lite lugnare aktiviteter, matlagning och filmvisning.
På lördagen har vi vår stora utflykt för helgen. Det kan bio, go-cart, laserdome, natursafari, klättring eller något helt annat. Vi försöker alltid att grunda alla aktiviteter och utflykter i intressen hos våra deltagare. Beroende på utflykt så har vi också andra aktiviteter på och runt gården. I och med att vi har möjlighet till fiske, skogsvandringar, paddling och bastubad på gårdarna så brukar detta också bli en naturlig del av helgen. Lunchen under lördagen brukar vi antingen ta med oss till utflykten eller äta hemma på gården. Lördagen är också dagen då vi lägger tid och fokus på våra mer långsiktiga projekt. Det kan vara film- eller fotoprojekt, programmering, friluftsliv eller något annat som vi tror kan engagera våra deltagare. Även under lördagskvällen har vi lite lugnare aktiviteter för att sänka tempot och varva ner. Brädspel, tv-spel eller titta på film är några av de aktiviteter som brukar vara populära då.
Under söndagen har vi en mindre aktivitet samtidigt som vi packar ihop våra saker och ställer i ordning gården. Vi äter lunch tillsammans på gården innan vi packar ihop det sista och beger oss hemåt igen. I samband med söndagen så utvärderas också helgen med varje deltagare.
Deltagarna i centrum
Ett helgläger sträcker sig från fredag eftermiddag till söndag förmiddag. Vi åker tillsammans till gården under fredagen och under helgen blandar vi spännande utflykter som till exempel laserdome, bio, badhus och go-cart med roliga gårdsaktiviteter som graffitimålning, fiske, kanotpaddling eller bakning. Det finns också utrymme för mer långsiktiga aktiviteter och projekt som t.ex. att spela in film eller musik. Under helgerna läggs det alltid in tid för återhämtning och egna aktiviteter som ger energi. Struktur och innehåll skapas tillsammans med deltagarna utifrån deras önskemål, behov och intressen. Innan vi åker hem på söndagen så utvärderar vi helgen för att ta reda på vad våra deltagare tycker har varit bra och dåligt och vilka aktiviteter och utflykter som vi kan göra nästa gång.