Intervju med temapedagog Gustav Nilsson

Det räcker att man är nyfiken

Temakollo är perfekt för den som har svårt att hitta vänner man kan dela sina intressen med. Det menar Gustav Nilsson som varit temapedagog på fantasykollon under två år. Innan dess hade han arbetat som ledare på bland annat Kaspers teaterkollo.


– Man behöver inte ha utpräglade kunskaper och färdigheter i temat för ett kollo. Det räcker att man är nyfiken och vill lära sig vad temat handlar om, säger Gustav Nilsson.
– Ett temakollo är precis som som ett vanligt kollo. Skillnaden är att man får syssla mer med det man är intresserad av.
Som temapedagog ser han till att det finns olika nivåer av aktiviteter, så att alla har lätt att delta på sina egna villkor. På ett fantasykollo kan det handla allt från att se på film eller läsa något spännande och sedan prata om det, till att spela rollspel eller att lajva ihop om man känner för det.
– Allt är frivilligt, påpekar Gustav Nilsson och förklarar att man försöker erbjuda en buffé av aktiviteter att välja bland. Hit kan också höra att köra gokart, gå på bio, bada, grilla…

Gör saker ihop – blir vänner

För många är det svårt att komma till ett kollo och träffa nya människor som man inte känner sedan tidigare. Gemensamma aktiviteter gör att kollodeltagarna har lätt att bli bekanta med varandra och kanske till och med goda vänner som håller kontakt även efter kolloperioden. Efter 14 dagar, när kollot är över, är det ofta stor skillnad mot första dagen.
– Många delar då kontaktuppgifter med varandra, berättar Gustav Nilsson, och när man ansöker om att få komma tillbaka på ett nytt kollo kan vi få höra frågor som ”Kommer den och den personen i igen?”.
Att just han blev temapedagog för fantasy var naturligt.
– Jag är en nörd, säger Gustav Nilsson och skrattar. Jag har spelat rollspel sedan jag var sex år och har sett alla superhjältefilmer!

Namn: Gustav Nilsson
Gör till vardags:
Arbetar som leg. psykolog i Stockholm
Roll på kasper Kollo:
Temapedagog och ledare
Om att arbeta på Kasper Kollo:
Det är roligare än semester