För fjärde året i följd är Noah på Nytida Kasper Kollo där han haft lätt att klicka med andra. För Ida är det premiär. Båda trivs väldigt bra, även om starten på kollovistelserna varit nervös och trevande.

– Det var väldigt nervöst innan, erkänner förstagångsdeltagaren Ida, men efter bara några dagar på Kasper Kollo verkar hon känna sig rejält hemmastadd.

– Alla har varit jättetrevliga, det är fin miljö och bra mat, berättar hon där vi pratas vid i solskenet på lägergården Lövestans brygga i Osbysjön.

Hon är en av fyra tjejer på det här lägret som har fantasy som tema och vänder sig till ungdomar i åldrarna 14 till 18 år. Övriga sex deltagare är killar. En av dem är Noah. Redan 2014 var han på Kasper kollo för första gången. På hemorten, dit han och familjen kom efter många år i USA, levde han mobbad och isolerad och skolgången var en katastrof. För honom blev kollostarten kämpig.

– Jag var rätt skeptisk i början och hängde mest på mitt rum tre dagar i rad.

Men sedan vände det.

”Hörde hemma här”

– Efter ett tag kände jag att jag hörde hemma här, jag klickar lätt med folk som funkar som jag, förklarar Noah, och fortsätter:

– Jag fick vara mig själv och behövde inte anstränga mig för att bete mig så att andra accepterar mig. Hur det kändes? Fridfullt! Jag kommer tillbaka för att få samma känsla.

Ida har velat åka på kollo för ungdomar med autism i flera år, inte minst för att få träffa nya människor. Friheten på kollot tycker hon är en annan fördel.

– Det finns möjlighet att välja om man vill vara ensam eller tillsammans med andra.

Lätt att prata med ledarna

Både Ida och Noah talar sig varma om ledarna på kollot.
– De är lätta att prata och komma överens med, tycker Ida. Noah uppskattar att de skapar en trygg miljö på kollot.

– De vet vad de gör och säger till när det är något så att man vet var gränserna går.

För Noah ser tillvaron betydligt ljusare ut än för några år sedan.

– Livet går uppåt, berättar han nöjt, och det gör även hans grundskolebetyg.

Ida avslöjar att hon ska flytta för att börja samhällsvetenskapsprogrammet på en gymnasieskola som erbjuder utbildningar för elever med Aspergers syndrom eller högfungerande autism.

Den här augustidagen har Ida och Noah nästan en och en halv vecka framför sig av den totalt två veckor långa kollovistelsen. Men redan nu är det ingen som helst tvekan – nästa år vill båda tillbaka till Kasper Kollo.