– Jag vill ge kollodeltagarna en grym sommar, säger Anton som gör sin första kolloperiod.

Att jobbet kändes meningsfullt, bidrog starkt till att Anton sökte sig till Nytida Kasper Kollo. Nora gör sin tredje sommar i rad och lockades av Kasper Kollo på samma sätt som Anton:
– Jag vill att det är en mening med det jag gör.

Till vardags pluggar Anton Industriell ekonomi. Jobbet hos Kasper Kollo blev han tipsad om av en vän. Det blev också Nora som har en kandidatexamen i psykologi men sadlat om och nu satsar på att bli landskapsarkitekt. Hon arbetar även på Kasper Kollos helgläger och har erfarenhet av ledsagaruppdrag.


Varje sommar anställs ett 60-tal ledare. Ungefär hälften har jobbat tidigare på Kasper Kollo. De flesta är universitetsstuderande, till exempel psykolog-, socionom- och läkarstudenter, och genomsnittsåldern ligger runt 25 år. Egenskaper som krävs av ledarna är engagemang, lyhördhet, nyfikenhet, genuint människointresse och lösningsfokus, enligt Jenny Malmqvist, verksamhetschef på Nytida Kasper Kollo.

Bara att plumsa i

Solen gassar. De som vill bada får göra det. För Nora är det bara att byta om till badstassen och göra två tjejer sällskap i den långgrunda sjön där lägergården har egen sandstrand. Samtidigt paddlar en ledare tillsammans med en kille iväg i lägergårdens kanot. Siktet är inställt på en ö där det sägs finnas gott om blåbär (vilket man snopet kunde konstatera att det tyvärr inte gjorde).

Ledare finns hela tiden till hands och hjälper till praktiskt, stöttar och uppmuntrar. Oavsett om det gäller bad, lek, spel, utflykter eller andra aktiviteter. Eller kanske bara för att vara ett lyssnande öra, eller för att reda ut saker och ting när livet kör ihop sig.

Som psykologiutbildad tycker Nora det är roligt att kunna jobba som hon säger ”hands-on” och i nära samspel med barn och ungdomar se hur de utvecklas och ta del av hur de tänker.

– Sedan är det kul att lirka fram lämpliga aktiviteter där jag gärna använder mig av humor, säger hon, och lägger till:

– Grundreceptet är att alltid ha deltagarna i fokus och att skapa en trygg miljö som är lätt att förstå.

Som framtida landskapsarkitekt kan Nora tänka sig att kombinera erfarenheterna av att arbeta med barn och ungdomar, hon har även jobbat på bland annat förskola, för att till exempel utforma lekplatser anpassade till barns utveckling. Och, jodå, det kan kanske vara något att omsätta i Kasper Kollos verksamhet, antyder hon med glimten i ögat.

Lärde sig softare approach

När Anton en tid efter kollot får summera sin första period som ledare, är det framförallt två erfarenheter som sticker ut.

– Jag lärde mig att kommunicera tydligare och att ha en softare approach och sätta mig in i den andres situation. Det tar lite mer energi men leder ofta till något mer värdefullt i slutändan.

– Roligast var det sociala, att träffa både ledarna och deltagarna. Jag kan definitivt tänka mig att jobba för Kasper Kollo i framtiden.