Nyheter

Frida på Kanalgatan vill föreläsa om psykisk ohälsa, ADHD och aspergers syndrom

En person sitter i solen och tittar på sin mobiltelefon

Nytida Kanalgatans serviceboende i Karlstad bor 19-åriga Frida. Hon är på väg att ta studenten och drömmer om en framtid inom vården och som föreläsare om psykisk ohälsa, ADHD och Asperger syndrom

Frida bjuder på kaffe och egenhändigt bakade hallongrottor när vi träffar henne en kulen septemberdag. Att komma till Kanalgatan och få ett eget boende med stöd i vardagen blev en vändpunkt för Frida, efter en jobbig barndom och ungdom.

– Det började med tvångstankar när jag var i 10-årsåldern. Några år senare fick jag diagnoserna ADHD och Asperger. Det kändes jobbigt, inte minst för att det finns så mycket fördomar om ADHD, berättar Frida.

Hon fick först stöd inom BUPs (Barn- och ungdomspsykiatrin) öppenvård.

– Det funkade ganska bra, vi gjorde olika aktiviteter som att spela kort samtidigt som vi pratade om jobbiga saker.

Men i 15-årsåldern blev Frida deprimerad. Hon mådde jättedåligt och började skada sig själv. Det blev flera vändor inom den slutna psykiatrin, tvångsinläggning enligt LPT (Lagen om psykiatrisk tvångsvård), bältesläggningar och tvångsinjektioner med läkemedel.

– Jag rymde ett par gånger och blev hämtad tillbaka av polisen. Hela sommarlovet 2018 var jag inlagd, säger Frida.

En vändpunkt

2018 blev ett extra jobbigt och rörigt år.

– Mina föräldrar och jag letade efter ett boende till mig och jag blev erbjuden ett par olika som vi tackade ja till. Men av olika anledningar fick jag trots allt inte bo där, utan blev skickad tillbaka till BUP med LPT. Till slut, i januari 2019, kom jag hit till Kanalgatan. Det blev en vändpunkt, nu mår jag mycket bättre, säger Frida.

På boendet har Frida sin egen lägenhet, där hon rår sig själv men kan söka stöd av personalen när det behövs. Det kan vara allt från praktiska saker, som matlagning och tvätt, till samtal och samvaro. Tillsammans tar Frida och personalen fram handlingsplaner, där de kartlägger olika svårigheter och kommer överens om hur de ska hantera dem.

– Det funkar oftast jättebra!, säger Frida. Hon får också stöd inom öppenvårdspsykiatrin i form av DBT, dialektisk beteendeterapi.

Studierna på gymnasiet blev lidande och Frida kom efter under sina jobbiga år. Nu läser hon ikapp på Nobelgymnasiet i Karlstad, som erbjuder skräddarsydd utbildning kallad MySchool.

– Just nu läser jag historia, det är kul och intressant. Och till våren tar jag studenten, berättar Frida stolt.

På fritiden tittar Frida gärna på humor på YouTube eller tecknar och hon har börjat laga mat och baka. Hon ser ljust på framtiden och drömmer om att läsa vidare för att kunna jobba inom vården.

– Jag vill gärna börja föreläsa också! Berätta min historia, om hur det är att leva med psykisk ohälsa, ADHD och Asperger. Jag vill visa att det går att komma vidare ur svårigheter och få ett bra liv, säger hon.

Till sist: Varför funkar det så bra att bo på Kanalgatan? Frida tänker efter en stund, sen svarar hon:

– Mer frihet och mycket stöd!

Lyssna