Vad är ett familjehem? Hur blir man ett familjehem?

Det är barn som kommer hit och behöver hjälp, antingen för att hemförhållandena inte är okej eller så är det på eget beteende. Att man inte sköter sig själv helt enkelt.

Att vara familjehem, det innebär att man har ett stort hjärta framförallt. Bara att ge dem kärlek och fylla på dem. Vara trygga, ha struktur och rutin. För det är det de saknar mycket.

Många barn tycker att det är jättejobbigt i början. De tycker man tjatar på dem. Man ska bädda sängen, städa sitt rum och sådana saker. Men tillslut går det per automatik. Då kommer de ner för trapporna på morgonen och säger: ”Nu har jag borstat tänderna, borstat håret och haft på mig deodorant. Så klär de på sig och åker till skolan.

När de kommer in och sätter sig i bilen med hörlurar i öronen och bara sitter med telefonen. Och sen: ”Hallå” ”Vad har du gjort?” ”Hur har du haft det idag?”

Då blir de: ”Va! Är det nån som bryr sig?”

Bara man ger dem möjligheten och visar att man är intresserad och bryr sig. För det saknar alla de här barnen, så är det.

De ska ju ingå i en vanlig familj. Det ska inte vara några konstigheter. De ska vara med på det man gör. Allting. Sen är vi ju människor, det går upp och ner. Så är det. Det är därför det är så bra att prata med Nytidas konsulent, som kommer en gång i veckan då vi kan bolla allt med honom. Man får hjälp med alla myndighetskontakter via konsulenten. Men slipper det. Det lämnar man över så de får jobba lite. Så det är jätte skönt.

Ett bra sätt att börja på är att vara avlastningsfamilj och prova att ha ett barn en helg i månaden eller så. Det kan vara jätte betydelsefullt i barnets nätverk.

När man ser den här lilla glimten tänds i barnets ögon, man ser när de kommer hur de ändrar utseende, i kroppshållning och det blir en helt annan individ än när hen kom, det är det bästa.