Nyheter

Femårsjubileum för Glada Midnattsloppet

Johan

– Att stå vid målgången på Söder tillsammans med stolta anhöriga och vänner och se deltagarna komma in på upploppet med händerna segerrusigt uppsträckta, det är häftigt, säger Filip Carlsson. Han är en av dem som var med och startade Glada Midnattsloppet för fem år sedan.

I år, liksom förra året, sätter coronapandemin dock stopp för målgång på Södermalm i Stockholm, vilket naturligtvis är tråkigt. Inte minst för att en av tankarna med Glada Midnattsloppet är att deltagarna i loppet ska vara med på samma villkor, i en miljö och ett sammanhang som andra.

– Även 2021 blir ett annorlunda år på många sätt. Midnattsloppets uppgift är att sprida löparglädje och bidra till folkhälsan och det tänker vi fortsätta med. Vi har jobbat stenhårt med att hitta en lösning som utifrån situationen är den bästa tänkbara och vi känner verkligen att vi har lyckats hitta ett sätt där alla får uppleva Midnattsloppet – fast från där man är. Vi ställer om för att Glada Midnattsloppet ska överleva den här pandemin och för att vi fortsatt ska kunna stötta våra ideella idrottsklubbar. Nu mer än någonsin behöver vi er och det bästa ni kan göra nu är att vara med och delta i Digitala Glada Midnattsloppet, säger VD för Midnattsloppet Lars Eriksson Svensk.

Fler kan delta

Det finns också fördelar med att loppet även i år är digitalt, menar Filip.  

De digitala loppet har gjort de möjligt för flera att delta, säger han.

Digitala Glada Midnattsloppet kan genomföras var som helst och när som helst under perioden 14 till 29 augusti.

För vissa personer passar det inte heller att vara en del av det större evenemanget och folkfesten där de olika midnattsloppen flyter ihop med varandra. Det kan vara jobbigt med alla ljud och intryck och att det är mycket folk, säger Filip.

Glada Midnattsloppet vänder sig till personer med kognitiva funktionsnedsättningar och det går bra att springa, gå eller rulla de två kilometer som loppet omfattar.

God stämning och roligt att tävla

Johan Lystad är en av dem som har deltagit varje år. I år, liksom förra året, deltar Johan i det digitala loppet tillsammans med sin dagliga verksamhet Nytida Västertorp på Sätra idrottsplats. Tidigare år har han tillsammans med sina assistenter rullat loppet på söder i Stockholm.

Det är bra gemenskap och det är roligt att tävla, säger Johan om varför han vill delta.

Inez Johansson har också deltagit i loppet flera gånger tillsammans med sina assistenter och Nytida Västertorp. Hon uppskattar stämningen och att Glada Midnattsloppet blir en gemensam aktivitet.

Jag älskar fart och jag mår bra av frisk luft och när det går fort, säger hon

Johan har deltagit i samtliga Glada Midnattslopp.
Inez och assistenten Marika i Glada Midnattsloppet 2020

Mer om Glada Midnattsloppet

Spring, gå eller rulla var du vill och när du vill från 14/8 till 29/8

Många med LSS-insatser rör sig mindre än övriga befolkningen

Initiativet till Glada Midnattsloppet kom från dåvarande Resursteamet, som i dag är en del av Nytida, för att främja rörelse.

Vi vet att många i gruppen med LSS-insatser rör sig mindre än befolkningen generellt och därmed löper risk för följdsjukdomar, såsom diabetes eller fetma. Vi vet också att fysisk aktivitet kan lindra psykisk ohälsa, säger Filip.

Idéen att skapa ett eget lopp kläcktes av medarbetare och omsorgstagare tillsammans men man behövde också en partner med kunskap om att arrangera lopp. Valet föll på Hammarby friidrott som äger Midnattsloppet. De nappade direkt och 2017 var Glada Midnattsloppet ett nytt lopp bland de olika Midnattsloppen.

Det är fantastisk att vi har kommit så långt att vi nu kan fira femårsjubileum, säger Filip.

Fest och rörelseglädje

Glada Midnattsloppet är i första hand fest, rörelseglädje, och ett mål för att motivera deltagarna att röra på sig. För många är loppet en höjdpunkt på året. Allt ifrån uppvärmningen och starten, till målgången på Hornsgatan och prisutdelningen. Det tycker även Nytidas affärsområdeschef Magnus Åkerhielm, som deltagit som medlöpare.

Stämningen är fantastisk! Glada Midnattsloppet är inte det längsta loppet, men definitivt det som har flest glada löpare som springer bland led av åskådare och går i mål på Hornsgatan. Precis som stora Midnattsloppet.

För Nytida är Glada Midnattsloppet också ett sammanhang och en möjlighet att få prata om hur viktigt det är med fysiskt aktivitet och om den kunskap som finns inom Nytida. Våra verksamheter bidrar till att skapa nya hälsosamma vanor och erbjuder en hel palett av aktiviteter: rullstolsdans, gym, boule, simning och promenad, säger Magnus.

Tillbaka på Söder 2022

Sannolikt är Glada Midnattsloppet tillbaka på söder i Stockholm 2022. Förhoppningen finns också att tillsammans med övriga Midnattsloppsfamiljen kunna ta Glad Midnattsloppet vidare till Göteborg och Malmö. Men även det digitala loppet kommer att bli kvar, just för att det ger en möjlighet för så många fler att delta på det sätt som passar dem.

Nytidas dagliga verksamheter i Falkenberg kommer till exempel att bjuda in andra deltagare i kommunen och göra ett lokalt lopp. Den digitala möjligheten gör att vi om några år kanske kan se flera Glada Midnattslopp som arrangeras runt om i Sverige, säger Filip.