Nyheter

Erfarna medarbetare och individuell anpassning skapar ett tryggt boende

En person framför en lägenhetsdörr som har bildschema fäst på kardborreband

Fockstorpsvägens LSS-gruppboende ligger i ett stilfullt grått, nybyggt hus i Mörarp utanför Helsingborg. Boendet öppnade i januari. Miljön är lantlig och lugn, med vacker utsikt över fälten. Boendet vänder sig särskilt till personer med olika utmanande beteende.

Det är flera detaljer i huset som är anpassade för att reducera stress hos de boende och därmed minska risken för utmanande beteenden. Lägenhetsdörrarna är inte placerade mitt emot varandra som brukligt för att undvika att de boende ska triggas av att se grannens dörr då de öppnar sin egen.

Kvinna framför ytterdörr med bildschema

Lägenheterna är rymliga i öppen planlösning med egen uteplats. I köksdelen är material på väggar och köksbänk och diskho matta istället för blänkande. Detta för att skapa en harmonisk miljö för de boende. Kyl och frys är integrerade för att minimera risken för ett osunt beteende kring mathantering. Spegeln i badrummet kan plockas bort för den som inte hanterar att använda den, samt för att minska risken att den blir sönderslagen. Badrumsväggarna är målade istället för kaklade, så att man enkelt ska kunna måla om vid behov. Huset är också ett klimatsmart passivhus vilket gör det både tätt och tyst. Stressande ljud från korridorer eller grannlägenheter stängs därmed ut. Boendet har högre takhöjd än traditionella hem och korridoren är bredare än i traditionella gruppbostäder.

Erfaren arbetsgrupp och hög personaltäthet

Utmanande beteenden kan vara självskadebeteende, att kasta saker eller att skada andra. Sofia Ringkvist, som är verksamhetschef, har tillsammans med gruppchefen rekryterat den nya arbetsgruppen. Samtliga har gedigen erfarenhet av målgruppen och att arbeta lågaffektivt och tydliggörande. I arbetsgruppen finns stödpedagoger, socionom, arbetsterapeut, specialistsjuksköterska och undersköterska, de har kunskap om hot och våld och vet hur man jobbar lågaffektivt, till exempel när man ska undvika ögonkontakt eller backa. Personaltätheten är hög.

De som valt att jobba här vill utmanas och utvecklas mer och brinner för metoder som lågaffektivt bemötande och olika former av bild- och teckenkommunikation. Det sitter i ryggmärgen på dem efter många års arbete och de kan möta personerna där de är. Våra medarbetare tycker att dessa arbetssätt är roliga och utvecklande, säger Sofia.

Sofia själv har lång erfarenhet av att jobba både som chef och på boenden men det är första gången hon är i privat verksamhet.

– Jag trivs jättebra. Jag får jobba mer självständigt och fatta egna beslut. Det är kul att också ha ett större ansvar för ekonomi och beläggning samt att kunna driva igenom förändringar snabbare.

På Fockstorpsvägen jobbar de individuellt mot varje omsorgstagare, kan personen inte själv berätta hur hen vill ha det frågar man anhöriga eller gode man. Det är viktigt att lära känna personen för att lära sig läsa av hur han eller hon mår och att kunna se om och när personen är på väg i affekt. Boendet fylls på långsamt så att varje omsorgstagare ska få god tid att flytta in och vänja sig vid sin nya boendemiljö.

Förberedelser och eget schema

I det dagliga arbetet är förberedelser viktiga. Varje omsorgstagare har ett eget schema som visar vem som jobbar och vad som ska hända under dagen. Fockstorpsvägen har nära kontakt med den dagliga verksamheten för något som hänt där kan ge effekt hemma och tvärtom. Inför promenader eller utflykter åker medarbetare ofta ut i förväg för att ta reda på hur det ser ut dit de ska. Allt planeras i förväg för att aktiviteten ska bli så bra som möjligt. En fysisk aktivitet som att gå en promenad eller att gunga i trädgården är metoder som kan avleda ett utbrott.

Sofia säger att hon brinner för pedagogiken, att hitta det som fungerar för varje enskild person och att skapa rutiner för att kunna hantera och minimera utmanande beteende.

 Alla måste göra likadant. Små saker kan göra skillnad, till exempel om vi knackar en eller tre gånger innan vi går in till en omsorgstagare eller om vi sätter på hörlurarna eller musiken först när någon ska lyssna på musik.

Det kan vara mentalt psykiskt påfrestande att arbeta med denna målgrupp. Men vi jobbar som ett team och lutar oss mot Nytidas värdegrund och då blir det tydligt.

Lyssna