Intresset för e-sport är stort inom Nytidas dagliga verksamheter i Stockholm. Många gånger är spel både ett sätt att klara av en jobbig vardag och att komma ur en isolering.
Mattias Lindberg, enhetstöd på dagliga verksamheten Nytida Norrtull Öst, Julia Linde, verksamhetsutvecklare region daglig verksamhet och Hampus Lännstrand, coach på Globen Väst, möter många arbetstagare på Nytidas dagliga verksamheter som spelar mycket e-spel.
Julia, Mattias och Hampus menar att e-sporten har ett oförtjänt dåligt rykte. I Nytidas dagliga verksamheter är spelen många gånger en ingång för att nå personer med en så kallad hemmasittarproblematik.
– På Nytidas dagliga verksamhet Globen Väst, där jag jobbar, finns flera personer som har varit isolerade. Spelen är det som får dem att komma in till verksamheten. När en person väl är här och märker att det finns andra som delar spelintresset kan det så småningom leda både till att man får nya vänner och att man prövar på andra saker. Det kan till exempel vara brädspel, rollspel eller spelutveckling, säger Hampus.
Vi behöver vända på perspektiven
– Vi behöver vända på perspektivet. Spel kan leda till isolering, men spel kan också vara räddningen som gör att man orkar med vardagen när det är tufft på andra sätt. I spelvärlden kan man lyckas genom att lära sig något nytt eller nå en ny level och också få kompisar. Det är en generationsgrej i dag att många har sina liv online. Vi vill vara en del av detta, fortsätter Julia.
Man lär sig mycket i spelvärlden
Både Mattias och Hampus som själva spelar menar att man lär sig mycket i spelvärlden.
– Precis som i all annan sport behöver man träna för att bli bättre. Här tränar man på att processa information och att tänka både långsiktigt och kortsiktigt, säger Mattias.
– Man tränar sitt muskelminne och övar problemlösning genom att se vad som kunde ha gjorts annorlunda eller bättre. Tillsammans med andra pratar man om spelet och diskuterar för att få nya idéer, fortsätter Hampus.
Båda trycker också på behovet att sova och äta bra samt att tänka på ergonomin, det vill säga hur man sitter, för att orka spela. Att träna fysiskt är bra för att utveckla sitt spel.
– När sporten växer finns det fler profiler och influencer som syns. Jag hopps att det på sikt ska ta bort fördomarna som finns, säger Mattias.
Tips – så här blir du en duktig gamer
- Träna mycket – det man gör ofta blir man bra på!
- Ät och sov på regelbundna tider för att orka spela.
- Se till att du har en bra stol och sitter ordentligt.
- Träna fysiskt och lägg gärna lite extra tid på att träna handkoordination.
- Diskutera problemlösningar och spel med andra för att få nya infallsvinklar.