Hur kan vi hjälpa hemmasittare? Johans mamma berättar om hjälpen han får av Nytida

Johan har någon form av en autismliknande tillstånd. Det som har varit centralt i flera år är att han verkligen får panikångest, av att lämna huset.

– Jag har länge brunnit för personer som har svårt att ta sig hemifrån, och har fått möjlighet att jobba med dem över tid, i ett projekt som vi har kallat ”Kliv ut” som sedermera har blivit ett arbetssätt. Processen för Johan är att han har avslutat sin skolgång alldeles för tidigt, och sedan hamnat i något slags vakuum. Det har inte funnits någon som har kunnat fånga upp Johan, säger Calle som jobba på Nytida.

– Ska han kommunicera med någon och han verkligen behöver uttrycka sig själv, då har det gått via mobilen. Han skickar sms till mig. Man kanske inte är väldens bästa och mest pedagogiska förälder ”Du måste gå” och så vidare. Tills man inser att det här var ju ingen hjälp. Jag måste ju peppa honom istället, säger Johans mamma.

När vi sätter mål i Kliv ut så gör vi det på ett noggrant sätt och utmana inte så långt att vi misslyckas i onödan, utan vill hela tiden få lyckas med en utmaning. Att lyckas med en utmaning idag gör att jag vill lyckas med en utmaning imorgon.

Johan fick frågan vad han ville få ut av att vara med i det här projektet. Då funderade han lite och svarade på sms att han ville ha en anledning att stiga upp på morgonen. På bara ett par tre gånger så fick han en anledning.

– Det vi har valt att göra är att börja i de sammanhangen där man känner sig trygg. Vi spelar mycket spel som är att alla samarbetar mot spelet. När reglerna är tydliga så kan man släppa allt som är svårt och bara fokusera på det man ska göra, säger Calle.

– Jag tyckte det var kul att känna att det finns hopp, tid och möjlighet, att de förstår vad vi pratar om och att ingenting är nytt och konstigt utan de har hört det förr. Att veta det här går att lösa. Så jag tyckte det var skönt, säger Johans mamma.

Här hittar du våra verksamheter inom Kliv ut
Daglig Verksamhet
Norrtälje
Välkommen till vår nyöppnade verksamhet i Norrtälje. Vi erbjuder en individuellt utformad ...
Norrtälje, Stockholm
Detaljer
Daglig Verksamhet
Norrtull Väst
Vi erbjuder en individuellt anpassad och utvecklande daglig verksamhet. Det är dina mål och ...
Stockholm
Detaljer
Daglig Verksamhet
Globen Väst
Globen Väst omfattas av LSS och erbjuder en individuellt anpassad och utvecklande daglig ...
Johanneshov, Stockholm
Detaljer
Daglig Verksamhet
Liljeholmen Syd
Liljeholmen Syd erbjuder en individuellt anpassad och utvecklande daglig verksamhet. Det är dina ...
Stockholm
Detaljer
Daglig Verksamhet
Farsta Nord
Farsta Nord erbjuder en individuellt anpassad och utvecklande daglig verksamhet. Det är dina mål ...
Farsta, Stockholm
Detaljer
Daglig Verksamhet
Alvik Väst
Dagliga LSS-verksamheten Alvik Väst vänder sig till personer med förvärvad hjärnskada. För de ...
Bromma, Stockholm
Detaljer
Hittade inget