Nyheter

Bilal fick jobb på Nytidas serviceboende genom integrationsprojekt

Bilal i svart tröja och Petra i vit t-shirt sitter vid ett bord

Bilal Said Bakour kom till Sverige som flykting från Syrien. Han var en av dem som fick en extratjänst inom Nytida. Det var en del av ett samarbete, med Migrationsverket och senare Arbetsförmedlingen, för att skapa sysselsättning för nyanlända som startade efter den stora flyktingvågen 2015. Sedan starten har Nytida och systerföretaget Vardaga tagit emot cirka 1200 personer. Ungefär hälften av dem har fått en anställning eller gått vidare till studier.

– Jag kom till Sverige 2014. Jag sökte jobb och pratade flera gånger med Arbetsförmedlingen som lovade att hjälpa mig utan att lyckas. Men så en dag sa min arbetsförmedlare ”Kan du komma i morgon då kommer två arbetsgivare hit”, berättar han.

På så sätt kom Bilal med på en av de träffar inom det integrationsprojekt där Nytida var med. Han fick träffa Joakim Holmqvist verksamhetschef på Vega serviceboende. Senare också gruppchef Petra Eriksson som blev Bilals handledare.

Nystartat boende

Vega serviceboende ligger i området Vega i Haninge, Stockholm.  

– Då var vi var en nystartad verksamhet med nya anställda. Alla som bor här var också nyinflyttade. Vi tänkte att vi kunde behöva en extra person som inledningsvis kunde hjälpa till med mer praktiska saker. Sådant vi inte riktigt hann med. Samtidigt var vi tydliga med att personen också skulle göra annat, det fick inte bara bli en vaktmästare, säger Petra.

– När jag träffade Bilal kände jag spontant att Bilal är en snäll, glad och godhjärtad person, min magkänsla sa att han var rätt!

Alla var delaktiga

Även om Petra hade ansvaret för att introducera Bilal var alla hans kollegor delaktiga. Det var en bidragande orsak till att allt fungerade så bra och att han kom in i arbetsgemenskapen.

– Det är viktigt att det inte bara blir en ledningsgrej utan all personal måste vara med. Vi har ju alla ett ansvar att stötta och ta hand om nya som ska in i samhället och arbetslivet, säger hon.

De boende involverades också i processen. Det var något som var viktigt för Bilal, att vänta in dem och låta dem bjuda in honom.

– Vi jobbar ju på ett serviceboende, det är deras hem som vi ska respektera och inte bara plocka in någon. Bilal kunde inte så mycket svenska i början men det fungerade bra, säger Petra.

Successivt ökade ansvaret, ju mer svenska Bilal lärde sig.  

– När jag började läsa svenska tänkte jag att det var svårt. Vissa saker var särskilt svåra, som när det heter en eller ett och skillnaden mellan på och i. Det är något som svenskarna också svårt att förklara för mig, säger Bilal.

Jobb som boendestödjare

Via Nytidas utbildningsorganisation Lära har Bilal gått olika utbildningar. I dag har han en fast anställning som boendestödjare och stödperson på Vega Serviceboende. Bilal hjälper de boende med att bland annat handla, laga mat och städa.

– Jag trivs mycket bra här, både med mina kollegor och med de boende. Jag vill vara sådan att de trivs med mig, säger han.

Bilal i svart tröja och Petra i vit t-shirt sitter vid ett bord, tittar in i kameran
Bilal kom till Vega serviceboende via en extratjänst i dag har han fast tjänst. Petra är gruppchef på boendet.

Vill du veta mer – webbseminarium 5 maj

Bilal är en av de medverkande på Nytidas webbseminarium den 5 maj: “Samverkan mellan kommuner och näringsliv leder till jobb och integration” där Nytida tillsammans med Stockholms stad delar med sig av sina erfarenheter.

Lyssna