Fredagen den 20 mars var det releaseparty på Nytidas barn- och ungdomsboende Barnängsgatan i Stockholm. Efter ett par månaders hårt arbete som engagerat både medarbetare och ungdomar invigdes boendets alldeles egna träningslokaler, med såväl ett gym som en yogasal.
Gruppchefen Simon Tingberg berättar att idén egentligen föddes redan för ett år sedan, under en utbildning som bland annat handlade om att äta rätt och mer nyttig. Något som kan vara svårt för ungdomarna på Barnängsgatan.
– Många gånger är mat belönande och en aktivitet att samlas kring, till exempel att äta pizza tillsammans. Men jag började tänka att vi kunde kombinera att äta bra med att träna. Vi har gott om plats på boendet och det fanns rum som vi inte riktigt använde, berättar han.
På Barnängsgatan bor fem ungdomar i åldrarna 14-20 år från hela Sverige, som tillhör LSS personkrets 1 och har en neuropsykiatrisk diagnos. Psykiska problem och dåligt självförtroende ingår också ofta bilden.
– De är ofta väl medvetna om att jämnåriga ungdomar spelar fotboll eller går på gym. Några av ungdomarna som bor här skulle vilja gå ner i vikt, men det blir lätt jobbigt att vara i en träningsmiljö där man kan jämföra sig med andra, säger Simon.
Coronapandemin innebar också att de fysiska aktiviteter de vanligtvis brukar ägna sig åt, som simning och ridning, under hösten stängde. Tanken på att skapa egna träningslokaler kändes då än mer aktuell.
Redskap efter ungdomarnas förmågor
Vid årsskiftet satte arbetet igång på allvar. Simon och kollegan Filmon Ftwe som båda utöver jobbet på Barnängsgatan också är personliga tränare, bildade en arbetsgrupp. I den ingick även kollegan Linus Åhlundmed ansvar för den konstnärliga utsmyckningen av lokalerna. Också ungdomarna har bidragit med mycket engagemang i arbetet. De började med att beställa yogamattor och vikter, mycket har handlats på blocket, en del har de fått till skänks. Simon berättar att de har varit noga med att tänka igenom vilka redskap som ungdomarna klarar av att använda. Nu finns även en roddmaskin, en crosstrainer och ett löpband på plats. Här finns också tydliga instruktioner som är anpassade efter ungdomarnas förmågor. Utifrån önskemål från ungdomarna pryds väggen i gymmet av en stor graffittiinspirerad He-man. En del av lokalen är avdelad till ett yogarum, här har Linus målat en hinduisk elefant.
Stolthet och större hälsofokus
Ungdomarna är stolta över att ha ett eget gym och vill gärna kunna bjuda in kompisar framöver.
– Mest populära är löpbandet och crosstrainern där kan ungdomarna snabbt se resultat, säger Simon.
Genom att kunna träna i en lugn och trygg hemmamiljö, utan krav på hur länge man behöver träna och utan att behöva möta andras blickar, hoppas och tror Simon att ungdomarna på sikt vågar gå till ett allmänt gym.
– Vår tanke med gymmet är att de ska träna här och sedan kunna gå till ett vanligt gym. Vi övar ofta på olika saker i hemmiljön, till exempel inför att våga gå på disco, säger Simon.
Sedan gymprojektet började har det också varit lättare att motivera och prata med ungdomarna om andra hälsoaspekter.
– Den som tränar vill ofta också äta rätt. Nu när gymmet finns är det enklare att nå fram när vi pratar om kost, portionsmängd och promenader. De gånger vi ska till pizzerian promenerar vi dit istället för att åka bil, säger Simon.