Nyheter

Autism är något individuellt

Christoffer Sjöwall iförd blå skjorta och svarta glasögon

Den 2 april är den internationella autismdagen. En dag som instiftades av FN:s generalförsamling 2008 för att uppmärksamma och öka kunskapen om autism. Christoffer Sjöwall är utbildare på Nytidas utbildningsorganisation Lära. Han har lång erfarenhet både av att arbeta med människor med autism och av att utbilda om bemötande och förhållningssätt.

– Autism är otroligt individuellt. Det finns kriterier kring autism men främst är man en egen individ med egen personlighet. De flesta personer med autism som jag har möter liknar inte varandra, säger Christoffer.

Områden där det brukar finnas utmaningar

Det finns dock vissa områden där personer med autism brukar ha utmaningar på olika sätt.

Det sociala samspelet och kommunikation

I det sociala samspelet kan det till exempel vara svårt att avläsa och förstå koder för socialt umgänge, som hur länge man har ögonkontakt eller om vad och hur man samtalar.

Kommunikation kan innebära utmaningar. En del personer kommunicerar inte verbalt medan andra pratar väldigt mycket. Att vara duktig på att prata innebär dock inte alltid att man är duktig på att kommunicera.

– Så gott som alla som har autism har sitt sätt att kommunicera på. Vi pratar ofta om att personer med autism har kommunikationssvårigheter, men det är snarare jag som får kommunikationssvårigheter eftersom jag inte kan avläsa dem på samma sätt som andra personer, säger Christoffer.

Olika repetetiva beteenden

Många gånger har personer med autism någon form av repetitiva beteenden. Det kan vara i kroppsspråk och rörelsemönster, till exempel att snurra runt eller flaxa med armar. Det kan också vara repetitiva intressen som att lägga samma pussel om och om igen eller att titta på när tvätten snurrar i tvättmaskinen. Dessa beteenden kan vara en strategi för att få vila en stund om man är stressad, men kan också vara tecken på understimulans.

Ofta är man rutinberoende, en röd dag mitt i veckan kan för en del personer innebära mycket stress.

Annorlunda perception

Perceptionen kan vara annorlunda och sinnesintryck blir då starkare.

– Man kan vara doftkänslig, ha annorlunda smakupplevelser eller vara känslig för vissa typer av kläder mot huden. Det kan också vara så att man snarare ser detaljer i till exempel ett ansikte, medan vi ser hela ansiktet, säger Christoffer.

Svårt att veta exakt vad som är autism

Det är inte ovanligt att personer med autism också har andra funktionsnedsättningar som ADHD, intellektuell funktionsnedsättning eller Tourettes syndrom. Det gör det svårare att veta exakt vad som är autism. Christoffer säger att autism också kan vara många olika saker och uppstå på olika ställen i hjärnan. Det blir som ett samlingsnamn för vissa svårigheter. I dagsläget tittar man därför snarare på stödbehovet än kriterierna när man sätter diagnosen.

– Om man behöver stöd, i olika grad får, man en diagnos. Många människor med autism klarar ett normalt liv bra och då behöver de ingen diagnos, de är bara annorlunda och det får man vara, säger han.

porträtt Christoffer Sjöwall blå skjorta, glasögon

Det finns kriterier kring autism men främst är man en egen individ med egen personlighet, menar Christoffer Sjövall.

Tips som underlättar umgänget för personer med autism

  • Ta reda på i förväg vad som kan orsaka stress om du ska träffa en person med autism, som har stora svårigheter och inte är verbal. Det kan vara vissa ord eller en viss färg på kläderna. Personen kan vara överkänslig för detaljer som glasögon eller örhängen. Eller något helt annat!
  • Prata en i taget om ni är flera personer i ett samtal. Ibland behöver det också vara tyst en stund innan nästa pratar. Personen kan behöva lyssna först för att därefter processa vad som sägs.
  • Fokusera på att prata om en sak i taget, istället för om många olika saker samtidigt. Gör ett tydligt avslut när ni är klara.
  • Var tydlig om ni ska göra en utflykt eller liknande med vart ni ska åka och att ni sedan ska åka hem. Undvik att passa på att göra ärenden samtidigt om detta inte är överenskommet från början.
  • Blanda inte maten när ni ska äta tillsammans, till exempel grönsaker till en sallad, utan låt personen själv ta för sig och bestämma om hen vill blanda eller inte.
Lyssna