Är du en mamma med NPF eller känner du en mamma med NPF? Utmaningarna i vardagen och känslorna av otillräcklighet och ensamhet kan vara svåra att hantera, även om diagnosen också kan ha sina berikande sidor. Tillsammans med Rebecka Klein vill vi lyfta tre tips som kan vara till hjälp för dig som är mamma med NPF – eller för dig som vill stödja en mamma med NPF.
Att ha en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) kan se olika ut från person till person. Det är dock viktigt att komma ihåg att det faktiskt är en funktionsnedsättning, som påverkar hur hjärnan fungerar. Upplevelsen av NPF kan därför variera, både utifrån diagnos och personens egna förutsättningar.
En koppling till depression och utmattning
För många kvinnor kommer utredning och diagnostisering senare i livet än för pojkar och män. Kanske redan när de har tagit steget till att bli mamma. Utredningen kan ofta komma som följd av en diagnostiserad utmattning, ångest eller depression – något som kvinnor med NPF löper högre risk för.
Som kvinna och mamma med NPF är det vanligt att dölja det som uppleves svårt eller utmanande. Detta med så kallade maskerings- och kamouflagebeteenden. Därför kan det dröja tills funktionsnedsättningen syns, och tills kraven från både familj, vänner och jobb ökar – och en sjukskrivning i psykisk ohälsa därmed riskeras.
Vi lever dessutom i ett samhälle där stigman och tabun kring psykisk ohälsa och funktionsnedsättningar fortfarande existerar. Att berätta om sina utmaningar är därför inte självklart för alla. Därtill finns långa väntetider inom psykiatrin, vilket innebär att många står utan utredning.
– Jag brukar säga att oavsett om du känner en mamma med NPF-diagnos eller en mamma som känner otillräcklighetskänslor, så erbjud din hjälp. Alltifrån avlastande tid till en matplanering för veckan. Vänta inte på att hon ska be om hjälp, ligg steget före, säger Rebecka Klein, utbildare på Nytidas utbildningsbolag Lära.
3 tips och råd till dig som är mamma med NPF – eller till dig som närstående
- Planering och struktur – för att få ihop vardagens alla delar
Många människor, men framför allt en person med NPF, mår bra av förutsägbarhet. Rutiner får oss att slappna av i vardagen, minskar stress, kan undvika onödiga konflikter och gör det möjligt att kunna vara flexibel när saker och ting förändras.
Att införa en strukturerad planering kan därför motverka känslor av att du inte räcker till, halkar efter, glömmer saker eller hela tiden behöver ”jaga”. Ta hjälp av någon om du behöver. Ibland behövs någon annans ögon för att få ihop alla de olika delar som hör till vardagen, och inte minst till föräldraskapet.
– För in saker som veckohandling, matplanering, aktiviteter, utflykter, föräldramöten och läkarbesök i din planering, säger Rebecka. Det kan också underlätta att ge planeringen ett visuellt stöd, som till exempel färgkodade almanackor eller bilder. - Förebyggande återhämtning – hur laddar du ditt batteri?
Att ta hand om sig själv och prioritera sin egen hälsa och välbefinnande är viktigt för alla människor – men kanske extra viktigt när du är mamma med NPF. Balansen mellan att ta hand om ditt barns behov och att ta hand om dig själv kan vara utmanande. Därför är det klokt att avsätta tid för förebyggande återhämtning i din planering.
– Du kan se din dagsenergi som ett batteri på telefonen, säger Rebecka. De flesta med NPF är mer känsliga för ett lägre batteri. Ju mer batteri som går åt, desto viktigare är det att hitta tillfällen att ladda upp batteriet igen.
Hur du laddar ditt batteri kan vara alltifrån att skapa utrymme för intressen som ger dig glädje, fysiska aktiviteter som ger dig energi, eller någon form av avkoppling eller egen-tid som ger dig ett lugn.
– Här krävs det en del självkännedom! Gör en kartläggning på dig själv eller be en närstående om hjälp. - Du är inte ensam – det finns hjälp att få
Det är lätt att känna sig ensam, speciellt om du kämpar med vissa utmaningar i din tillvaro. Men det finns stöd och hjälp att få. Försök att ha en ärlig och öppen kommunikation med vänner, familj, en familjecentral eller en habilitering. Det kan också vara värdefullt att hitta sammanhang för att träffa andra som är i samma situation som sig själv, för att dela erfarenheter.
– Det är viktigt att vara snäll och förlåtande mot sig själv, säger Rebecka. Öva på att vara prestigelös och våga be om stöd. Ingen orkar allt! Och kom ihåg att du duger, precis som du är.
Rebeckas tips till dig som anhörig till en mamma – med eller utan NPF
– Skicka ett uppskattande sms till en mamma du känner. Oavsett om hon har en NPF-diagnos eller inte. Hon kommer alltid att uppskatta att du ser henne, eller hjälper henne. Mammor är superhjältar för att de måste. Vi måste alla hjälpas åt för att fördela ansvaret så de får chansen att hålla – både som egen person och som mamma!